moramed.pl

 

 "primum non nocere"  

                             Hipokrates

 

 

 

 

 

 

Poniżej w zakładkach znajdziecie Państwo informację na aktualne tematy

 

 

 Elektrosmog

 

♦ Grzybica  Przewodu  Pokarmowego

 

♦ Zakwaszenie  Organizmu

 

 Borelioza

 

 

 

 

 

ELEKTROSMOG

 

 

 

Promieniowanie elektromagnetyczne (elektrosmog) jest stale generowane przez wszystkie urządzenia elektryczne, przewody elektryczne, transformatory, kuchenki mikrofalowe, ekrany monitorów, radioodbiorniki oraz wszędzie obecne telefony komórkowe. Każdy z nas poddawany jest działaniu promieniowania elektromagnetycznego często nie zdając sobie sprawy z negatywnych skutków zdrowotnych związanych z jego oddziaływaniem.


Funkcjonowanie ludzkiego organizmu oparte jest na złożonych procesach elektrochemicznych, na które smog elektromagnetyczny wywiera ogromnie niekorzystny wpływ. Dłuższe przebywanie w obszarze promieniowania może doprowadzić do licznych procesów degeneracyjnych t.j. skoki ciśnienia, spadek ilości czerwonych i białych ciałek krwi, zakłócenia pracy serca, zmiany w obrębie szpiku kostnego, zmiany w obrębie mózgu, rozregulowanie gospodarki hormonalnej i inicjacja chorób nowotworowych (pod wpływem promieniowania mutują się komórki).

 

Każde współczesne urządzenie funkcjonuje w oparciu o prąd elektryczny który oplata niewidzialnym silnym polem elektromagnetycznym. Pole to intensywnie ingeruje w nasze subtelne pole elelektromagnetyczne tworząc chaos.

 

Następstwem są liczne problemy m.in. podenerwowanie, zniechęcenie, problemy ze snem, osłabiony system immunologiczny, przewlekle zmęczenie, depresja, brak koncentracji, bóle głowy, nadciśnienie itp.

Elektrosmog przyczynia się również do powstawania niedoborów substancji mineralnych co znacząco osłabia system odpornościowy, a w konsekwencji prowadzi do licznych infekcji.

Poziom promieniowania stale wzrasta i nie sposób go uniknąć.

 

Najbardziej negatywnie działają na nas pola wytwarzane przez telefony komórkowe.

Obecnie aparaty telefonii mobilnej stają się najczęstszym źródłem niekorzystnego promieniowania, sytuacja ta wynika z ciągłego poszerzania funkcji aparatów telefonicznych t.j. internet, wi-fi, ruter, nawigacja gps.

Negatywny wpływ aparatów telefonicznych odczuwamy tuż po zakończeniu dłuższej rozmowy telefonicznej, a przejawia się dyskomfortem w obrębie głowy i uszu (wzrostem temperatury, bólem oraz pieczeniem).

 

Oto kilka porad jak ograniczyć negatywny wpływów telefonów komórkowych:

 

• unikaj rozmów telefonicznych tam gdzie napięcie pola jest niskie ponieważ telefon aby uzyskać dostęp do stacji nadawczej musi używać silniejszych sygnałów, a co za tym idzie silniejszego pola (dot.obszarów najbardziej oddalonych od stacji nadawczych)

• nie prowadź rozmów podczas jazdy samochodem (sytuacja analogiczna jak wyżej)

• stosuj mikrofon i słuchawki, unikaj przykładania urządzenia bezpośrednio do uszu

• w miejscu zamieszkania ustaw rośliny pochłaniające promieniowanie np. Zielistkę Sternberga 

• ogranicz rozmowy telefoniczne do minimum

 

Niestety większość działań niwelujących negatywne działanie elektrosmogu jest niewystarczające. Istnieje poważna potrzeba działania bardziej radykalnego, które skuteczniej upora się z negatywnymi następstwami elektrosmogu.

 

Rozwiązaniem tym jest diagnostyka MORA®, a dokładniej Test Geopatyczny MORA® oraz terapia neutralizująca negatywne działanie elektorsmogu -Terapia Geopatyczna MORA® z zastosowaniem Testeru Skrętu.

 

 

Test Geopatyczny MORA®  umożliwia przeprowadzenie diagnostyki w kierunku obciążeń organizmu silnymi polami elektromagnetycznymi t.j. elektrosmog, promieniowanie geopatyczne, promieniowanie żył wodnych, promieniowanie radioaktywne.

 

Terapia ma za zadanie przywrócić prawidłowy spin krwi, który został zaburzony w wyniku nadmiernego oddziaływania szkodliwych fal elektromagnetycznych. Do terapii pobiera się kroplę krwi (jednorazowym nakłuwaczem insulinowym), którą umieszcza się w specjalnym naczyniu tzw. Testerze Skrętu podłączonym do aparatu MORA®V i poddaje stymulacji opowiednio dobranymi częstotliwościami, pozwalającymi zneutralizować szkody wyrządzone elektrosmogiem.

 

Ilość zabiegów w Terapii Geopatycznej wynosi 8-10 zabiegów.

 

Zabiegi przywracają normalizację komórkową na okres kilku miesięcy. W związku ze stalą ekspozycją promieniowania elektromagnetycznego terapię nutralizującą należy nieustannie podtrzymywać.

 

 

                                                                   

 

 

 

Grzybica przewodu pokarmowego

 

 

 

Grzybicę przewodu pokarmowego najczęściej powoduje grzyb o nazwie Candida Albicans ale zdarzają się także inne gatunki jak np.: Candida tropicalis, C. krusei czy C. parapsilosis.

 

Zakażenia grzybicze przewodu pokarmowego są zakażeniami oportunistycznymi, takimi które wywoływane są przez drobnoustroje naturalnie kolonizujące nasze jelita.

 

Candida albicans spełnia ważną rolę trawienną, pomagając w procesie rozkładu cukru w organizmie. Jej niewielka ilość nie koliduje z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu, gdyż grzyb ten współżyje z pozostałymi drobnoustrojami składającymi się na naturalną florę przewodu pokarmowego.

 

W momencie obniżenia odporności,  zaburzeniu ulega równowaga fizjologiczna mikroflory jelit, gwałtownie wzrasta ilość Candidy i dochodzi wówczas do przekroczenia przez nią bariery przewodu pokarmowego, przedostania się ze ścian jelit do krwioobiegu, a następnie tą drogą do wszystkich narządów wewnętrznych. Pojawiają się objawy choroby.

 

 

Objawami nadmiernej kolonizacji grzybiczej przewodu pokarmowego są bóle i burczenie w jamie brzusznej, nadmierna ilość gazów w jelitach, wzdęcia po posiłkach, uczucie pełności, zmieniająca się struktura kału (biegunki na przemian z zaparciami), obłożony język, zajady w kącikach ust, świąd odbytu i jego okolic, pokrzywka, trądzik, wysypki, nawracające grzybicze zakażenia skóry, krwawienie z dziąseł, zapalenie czerwieni wargowej, kruche i przebarwione paznokcie, bóle gardła, bóle głowy, migreny, uczucie suchości w ustach mimo obecności śliny, uczucie metalicznego posmaku w ustach, różnorodne alergie pokarmowe i nietolerancje, obniżony poziom cukru we krwi oraz liczne objawy psychiczne t.j. zmęczenie, apatia, depresja, niepohamowana ochota na słodycze.

 

 

Do czynników powodujących zagrzybienie przewodu pokarmowego należą

 

 

 

OBNIŻENIE ODPORNOŚCI

 

Niesprawność układu immunologicznego wywołana działaniem stresu oraz różnych toksyn. Zaburzenie homeostazy tzw. równowagi w organizmie następuje poprzez nadmierne obciążenie substancjami homotoksycznymi endogennymi i egzogennymi t.j. toksyny środowiskowe, chemiczne skażenie ziemi, wody i powietrza, chemiczne skażenie żywności (konserwanty, sztuczne barwniki, chemiczne polepszacze smaku, opakowania wykonane z folii), obciążenia metalami takimi jak rtęć, amalgamat, kadm, beryl itp.

 

 

DIETA WYSOKO-WĘGLANOWA

 

Cukier to paliwo w rozwoju grzyba. Obecnie cukier dodawany jest prawie do wszystkich potraw i napojów.

Spożywamy codziennie olbrzymie ilości tej substancji w przetworzonych produktach żywnościowych (soki, napoje, pieczywo itp).

 

 

NADUŻYWANIE ANTYBIOTYKÓW

 

 

Nadmierne używanie antybiotyków doprowadza do zaburzenia równowagi naturalnej flory jelit, oraz zaburzeń pomiędzy ilością bakterii, grzybów, pierwotniaków etc.

Stosując antybiotyk w walce z bakteriami, eliminujemy je, a jednocześnie torujemy drogę grzybom, które bez problemu rozrastają się w zwolnionej przez bakterie przestrzeni, kolonizując każdy narząd, łącznie z mózgiem.

 

 

Patologicznie wysoka ilość grzybów w organizmie to właśnie „grzybica”.

Jelita posiadają największe masy tkanki limfoidalnej, która to tkanka odpowiada za najważniejszy mechanizm w naszym oragnizmie tzw. odpowiedz immunologiczną.

Przewód pokarmowy jest najważniejszym składnikiem układu odpornościowego naszego organizmu.

Nadkażenia grzybicze błony śluzowej jelit prowadzą do bardzo znaczącego osłabienia całego systemu odpornościowego, a taka sytuacja daje początek wielu schorzeniom ogólnym organizmu.

 

O zdrowiu całego organizmu decydują nasze jelita.

 

Spożywanie żywności nieprzetworzonej z ograniczoną ilością cukru może pomóc w walce z grzybicą.Ścisła dieta antygrzybicza wymaga dużej dysypliny. Z diety należy wyeliminować wszelkie cukry proste, również dwucukry pochodzące z owoców i mleka. Jest to konieczne, ponieważ stanowią one doskonałą pożywkę dla rozwoju grzybów i sprzyjają ich namnażaniu.

Warto pamiętać, że nadmierny rozwój grzybów hamowany jest przez bakterie, a ściślej „właściwą florę bakteryjną jelit”.

 

Pomocnym w utrzymaniu właściwej flory bakteryjnej jest stosowanie odpowiednich probiotyków - żywych kultur bakteryjnych zasiedlających jelita w ilościach nie mniejszych niż 5 mld CFU, z minimum trzema szczepami bakterii z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacteroides.

 

Prawidłowo funkcjonująca równowaga mikrobiologiczna w organizmie powstała w procesie ewolucji i trwała miliony lat. Dlatego tak trudno jest wyleczyć grzybicę. Wszelkie radykalne rozwiązania t.j. antybiotykoterapia, zaburzają misterną homeostazę (równowagę w organizmie), doprowadzając do długotrwałych zaburzeń. Grzybice nie powstają z dnia na dzień lecz w dłuższym czasie, dlatego też, nie ma możliwości wyleczenia ich natychmiast żadnym radykalnym chemioterapeutykiem, lecz jedynie długotrwałą kompleksową terapią przywracającą homeostazę.

 

Grzyb jest bardzo trudny do usunięcia dlatego należy korzystać z terapii kompleksowej włączając ścisłą dietę pozbawioną cukrów, zioła i preparaty przeciwgrzybiczne. W każdym przypadku terapia trwa miesiącami. 

 

W leczeniu grzybicy pomocne jest urządzenie MORA®V które w połączeniu z odpowiednią dietą oraz suplementacją prowadzi do przywrócenia zaburzonej homeostazy.

Dzięki urządzeniu następuje samoistne wyregulowania poziomu grzybów w organizmie oraz eliminacja toksyn grzybiczych.

 

Terapia przeciwgrzybicza MORA® wykorzystuje częstotliwości Candida Albicans, dzięki czemu terapia ta jest bardzo skuteczna. Reguluje poziom grzybów, przyspiesza powrót do zdrowia, wzmacnia odporność.

 

 

 

                                                                          

 

 

Zakwaszenie  organizmu

 

 

 

Środowisko wewnętrzne człowieka jest pożywką dla bakterii, od tego jaki odczyn ma to środowisko uzależnione jest nasze zdrowie.

Bakterie aby mogły się namnażać wymagają kwaśnego środowska, a nie służy im środowisko o odczynie zasadowym.

Odkwaszenie organizmu daje olbrzymią szansę na poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości.

Zachowanie zdrowia wymaga odpowiedniego środowiska kwasowo-zasadowego.

Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i często zmiana dotychczasowego trybu życia oraz licznych przyzwyczajeń.

 

 

Typowymi objawami zakwaszenia organizmu są

 

 

uczucie goryczy lub kwasu w ustach, wysypki skórne, sucha skóra, podkrążone oczy, mroczki przed oczyma, obłożony język, zawroty głowy, uderzenia krwi do mózgu, zmęczenie, ciągłe uczucie braku energii, wahania nastroju, bóle kręgosłupa i kości, osłabiona funkcja pęcherzyka żółciowego, brak koncentracji, zaburzenia snu, nieustanne napięcie nerwowe, depresje, zaparcia, przebarwienia i łamliwość paznokci, wypadanie włosów.

 

Schorzenia powstające na skutek zakwaszenie organizmu

 

 

Typowymi skutkami zakwaszenia organizmu jest podatność na infekcje bakteryjno-wirusowe, infekcje grzybicze, nadmierny rozrost grzyba o nazwie Candida Albicans (więcej informacji na ten temat w zakładce „zagrzybienie przewodu pokarmowego”), osteoporoza, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory.

 

 

Czym jest zakwaszenie

 

 

Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej.

 

W pomiarach stopnia kwasowości/zasadowości substancji używa się wskaźnika ph.

Odczyn ph zawiera się w przedziałach od  0 – 14, gdzie wartość poniżej 7 oznacza odczyn kwaśny, a wartość powyżej 7 oznacza odczyn zasadowy. Substancje o ph równym 7 mają odczyn obojętny.

Wskaźnik ten wykorzystuje się w ocenie odczynu płynów ustrojowych.

 

Źródłem kwasów i zasad w organizmie są składniki obecne w żywności. Pokarmy ulegają rozkładowi (białka do aminokwasów, tłuszcze do kwasów tłuszczowych, węglowodany do cukrów prostych) w konsekwencji  wywołując zmianę ph.

 

Do pierwiastków kwasotwórczych należą - fosfor, siarka, chlor

Do pierwiastków zasadotwórczych należą - sód, wapń, magnez, potas

Przewaga jednych pierwiastków w pożywieniu przesuwa ph w kierunku kwaśnym lub zasadowym.

 

Odpowiedzialność za zakwaszenie organizmu ponosi przede wszystkim dieta bogata w cukry, dieta bogata w mięso i tłuszcz, brak ruchu lub nadmierny wysiłek fizyczny! (w mięśniach wydziela się kwas mlekowy).

 

Organizm aby zneutralizować nadmierną ilość kwasu pobiera z kości zasadotwórczy wapń który neutralizuje kwasy (kosztem naszych kości).

 

Każde zaburzenie równowagi kwasowo – zasadowej prowadzi do włączenia mechanizmów obronnych tzw. buforów (są nimi nerki, krew, płuca).

 

Niestety nie jesteśmy w stanie wpłynąć bezpośrednio na fizjologiczne procesy zachodzące wewnątrz naszego organizmu, ale możemy poprzez odpowiednio dobraną dietę w dużym stopniu regulować nadmierną kwasowość.

 

Mowa o diecie zasadotwórczej, która przesuwa ph w kierunku zasadowym, składającej się m.in. z owoców, warzyw, kasz jaglanych i gryczanych, roślin strączkowych.

 

Wykaz produktów spożywczych kwasotwórczych 

 

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0

  • Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Sól

 

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:

  • Ryby
  • Jaja
  • Chleb żytni
  • Płatki zbożowe
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo

 

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

  • Twaróg
  • Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
  • Kasza gryczana
  • Makaron sojowy
  • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
  • Otręby
  • Fruktoza

 

Używki i napoje alkoholowe:

  • Czarna herbata - działa silnie zakwaszająco
  • Piwo - działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
  • Alkohole wysokoprocentowe - działanie silnie kwasotwórcze

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykaz produktów spożywczych zasadotwórczych 

 

 

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:

  • Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste,botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
  • Soki warzywne świeże bez cukru
  • Owoce: kiwi, arbuz, ananas
  • Soki owocowe świeże bez cukru
  • Owoce: daktyle, figi, rodzynki
  • Grzyby: prawdziwki, kurki

 

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:

  • Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak gotowany
  • Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona

 

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:

  • Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
  • Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
  • Zielona herbata
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka

 

Używki i napoje alkoholowe:

  • Kawa zbożowa - działanie od neutralnego do lekko zasadowego
  • Herbata zielona - działanie słabo zasadotwórcze
  • Wytrawne wino - działanie słabo zasadotwórcze

 

 

       

                                                                           

 

    

 

 

 

Borelioza

 

 

 

 

Borelioza, krętkowica kleszczowa, choroba z Lyme (łac. borreliosis, ang.Lyme disease) to choroba wywoływana przez krętka borelii (borrelia burgdorferi).

Borelioza jest niezwykle uciążliwą i trudną do leczenia chorobą.

Antybiotyki stosowane w leczeniu boreliozy są skuteczne jedynie w pierwszych tygodniach od momentu zainfekowania. Jeśli nie zostaną podane w odpowiednio krótkim czasie od zakażenia, dalsze leczenie antybiotykami jest niewystarczajaco skuteczne.

Skomplikowany przebieg choroby, jej wielonarządowość,wieloobjawowość, wieloukładowość przysparza olbrzymich problemów zarówno chorym, diagnostom jak i terapeutom.

 

 

Borelia jest mistrzem kamuflażu. Borelioza potrafi naśladować niemal każdą chorobę a jej spektrum działania jest bardzo szerokie, może wywoływać następujące objawy:

 

drętwienie kończyn, wędrujące bóle stawowe, szumy w uszach, choroby oczu, sztywnienie karku, arytmie serca, bóle w różnych częściach ciała, stany zapalne dróg moczowych, zaburzenia w pracy ukł. nerwowego, neuralgie i wiele innych objawów chorobowych nie tylko związanych z fizycznością, ale i ze sferą psychiki  np. utrata pamięci, napady histerii, stany lękowe, depresje, itp.

 

Chorym przypisuje się wiele jednostek chorobowych. Błędne diagnozy prowadzą do niewłaściwego i nieskutecznego leczenia.


Wielopostaciowość borelii wiąże się z ciągłą zmiennością form, które przybiera i umiejętnością natychmistowego przeobrażania się np. od formy spiralnej (kształt korkociągu) do formy owalnej (tzw. formę L) i na odwrót, by w niekorzystnym dla siebie środowisku (np. obecność antybiotyku) przyjąć formę torbieli lub cysty i pozostawać w ukryciu/uśpieniu przez okres wielu miesięcy. Następnie w dogodnym dla siebie momencie, bardziej sprzyjających warunkach, bakteria wychodzi z ukrycia i ponownie atakuje (nawroty choroby).

 

Antybiotyki są w stanie uderzyć jedynie w dwie pierwsze formy (spiralną i kulistą); niestety antybiotyki nie przenikają do cyst i torbieli. Co więcej, bakteria borelii często lokalizuje się wewnątrzkomórkowo w związku z czym działanie antybiotyku jest wielce utrudnione, a w przypadku neuroboreliozy, gdzie niezbędne jest pokonanie bariery krew-mózg, okazuje się to wręcz niemożliwe.

 

Polimorficzność borelii jest nieprawdopodobna. Zmienność strukturalna t.j. forma pęcherzyków (spory) lub struktura pozbawiona błon komórkowych (biofilm), nastręcza wiele problemów w skutecznej eliminacji borreli z organizmu.

Borelie za pośrednictwem enzymów potrafią wydrążyć otwóry w ścianach limfocytów B (komórek odpornościowych) wniknąć do środka i zniszczyć ich jądro, po czym użyć zdobytą komórkę jako „przebranie” i zamaskować swoją obecność przed układem odpornościowym.

 

Borelie wytworzyły nieprawdopodobnie inteligentne techniki oszukiwania układu odpornościowego, które skutkują powstawaniem licznych chorob autoimmunologicznych, gdzie komórki układu immunologicznego atakują komórki własnego organizmu, np. chrząstki i osłonki mielinowe (okablowanie naszych nerwów). Demielinizacja prowadzi do ciężkich schorzeń t.j. Alzheimer, Parkinson, SM  i inne.

 

Borelie dzięki swym umiejętnością przystosowawczym mogą przetrwać w bardzo niekorzystnych dla siebie warunkach.

Mikroskopijne bakterie za pomocą wytwarzanych przez siebie neurotoksyn potrafią całkowicie zdominować swoich żywicieli i skutecznie nimi sterować (wpływać na uczucia, nastroje, myśli i decyzje).



Borelioza atakuje najczęściej tkankę łączną, nerwową oraz mięśniową. Jej ulubionym środowiskiem są: mięśnie, stawy, skóra, serce, oczy, mózg.


 

Jak dochodzi do zakażenia

 

 

Boreliozę przenoszą głównie kleszcze - nosiciele krętka borelii.

 

Zakażenia borelią występują najczęściej wiosną kiedy temperatura powietrza wzrasta powyżej 10 stopni Celsjusza i trwają aż do listopada. Kleszcze lokalizują swoje ofiary dzięki wydalanemu przez nie dwutlenkowi węgla oraz zapachowi potu.

Kleszczom najbardziej odpowiadają osoby zestresowane, o kwaśnym odczynie potu.



Zakażenie następuje wkrótce po ugryzieniu przez kleszcza (pamiętaj iż możesz zachować kleszcza i sprawdzić czy był on zainfekowany borelią w wyspecjalizowanych labolatoriach).

 

Zakażeniu często towarzyszy charakterystyczny rumień wędrujący wyglądem przypominający tarczę strzelniczą w środku której znajduje się czerwona plamka, miejsce po ugryzieniu owada, tuż za nią znajduje się blady krąg. Rumień zamyka czerwona obręcz, która z każdym dniem wędruje coraz dalej, stale się powiększając.

Rumień uznawany jest za jeden z objawów groźnej choroby odkleszczowej. Pojawia się zazwyczaj w ciągu dwóch tygodni po ukąszeniu przez zarażonego borelią kleszcza. 

Rumień samoistnie znika po okresie ok. miesiąca.


Sytuację komplikuje fakt, iż wiele zakażeń borelią nie wykazuje charakterystycznego stanu zapalnego skóry w postaci rumienia wędrującego o czym warto pamiętać

 


Objawy Boreliozy 

 

 

zawroty głowy, zaburzenia równowagi, problemy z wymową, zaburzenia wzroku, podwójne widzenie, paraliż mięśni twarzy, chwilowy zanik słuchu, brzęczenie i dzwonienie w uszach, halucynacje słuchowe, obniżenie zdolności intelektualnych, problemy z koncentracją, uczucie otępienia, zaburzenia autonomicznego układu nerwowego – zagubienie, depresja, zdezorientowanie, huśtawki nastrojów, kłopoty ze snem, zaburzenia powonienia, chroniczne zmęczenie, ospałość, gorączka, poty, dreszcze, bóle gardła, ostre i nagłe bóle zębów, naprzemienne uczucie zimna/gorąca, bóle w kończynach i ich drętwienie, cierpnięcie kończyn, kłucie, niedowład, palenie, przeszywające bóle stawów, najczęściej kolan i ramion, bóle karku i szyi, zaburzenia pracy mięśni i ścięgien, bóle mięśni, drżenie, dygotanie, skurcze, jednostronny lub obustronny paraliż twarzy, porażenie nerwu twarzowego, zaburzenia pracy serca (arytmia), nadczynność tarczycy, zaburzenia oddychania (bezdech w czasie snu), nocne poty, bóle w obrębie splotu barkowego lub lędźwiowo-krzyżowego, bóle żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, naprzemienne biegunki i zaparcia, problemy skórne, wysypki 

 


 
Choroby powiązane z zakażeniem borelią

 

 


  ♦  RZS       
 
 ♦  Sclerosis Multiplex (Stwardnienie Rozsiane)
  
  Choroba Parkinsona
  ♦  Choroba Alzheimera        
  ♦  Choroba Hashimoto 

    

 

 Diagnostyka  Boreliozy

 

 

Metoda diagnostyki MORA® jest wielce pomocna w diagnostyce i terapii boreliozy.  

Proponujemy szybką diagnostykę w zakresie obciążeń borelią przy użyciu aparatu MORA®V.

Urządzenie odczytuje częstotliwości bakterii z organizmu osoby badanej.  

Potwierdza jej ewentualną obecność jak również stopień zakażenia.

Diagnostyka MORA® jest bezbolesna, bezinwazyjna, nie posiada skutków ubocznych, może być stosowana również u małych dzieci. Diagnostyka daje możliwość precyzyjnego określenia występowania infekcji bakterią krętka borelii.

 
 

Badanie w kierunku Boreliozy

 

 

 

Badanie i terapię wykonujemy za pomocą dwóch urządzeń: aparatu z certyfikatem medycznym MORA®V oraz urządzenia F-Scan3.

Terapia pobudza organizm do zwalczenia różnorodnych form borelii, które "umykają" działaniu antybiotyków. Przykładem może być skuteczna eliminacja przy pomocy aparatu MORA®V i urządzenia F-Scan3 cyst borelii, form całkowicie niedostępnych dla antybiotyków. Terapia pobudza organizm do zwalczenia różnorodnych, wciąż zmieniających się form borelii, które "umykają" działaniu chemioterapeutyków.

Terapia MORA® ma bardzo wysoką skuteczność.

Ilość zabiegów dobierana jest indywidualnie w zależności od przypadku.

Podstawowa seria to z reguły 10-15 zabiegów wykonywanych raz/dwa razy w tygodniu. W większości przypadków już po pierwszych 3 zabiegach widoczne są pozytywne efekty: zmiejsza się ból, ustępują obrzęki, powraca ruchomość w stawach.

 

 

 

Przygotowanie do diagnostyki i terapii z użyciem aparatu  MORA®

 

 

 dzień przed i w dniu badania należy pić duże ilości wody

• 2 godz. przed badaniem nie spożywać posiłków oraz nie pić kawy i herbaty

 w dniu badania nie spożywać alkoholu

 w miarę możliwości nie przyjmować lekarstw oraz ziół pobudzających

 nie stosować balsamu do ciała, lakieru do paznokci

 posiadać ubiór umożliwiający badanie odkrytych stóp

 nie zakładać biżuterii

 być wyspanym i wypoczętym

 wyłączyć telefon komórkowy

 

 

                                                                           

 

MORAMED

 

02-661 Warszawa

 

ul. Wita Stwosza  48 lok. 418 IV piętro 

 

 

 885 555 901

   zapisy w godz.: 10-13:00 

 Powered by: www.cdx.pl