Alergia, potocznie zwana uczuleniem, to patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na oddziaływanie różnych obcych substancji zwanych alergenami. Alergia jest obecnie jedną z częściej występujących dolegliwości cywilizacyjnych.
Zanieczyszczenie atmosfery, wody i pokarmu jest obecnie tak duże, że mechanizmy detoksykacyjne nie nadążają z eleminowaniem tych obciążeń. Skażenie powietrza związkami siarki i azotu drażni błonę śluzową górnych dróg oddechowych i ułatwia przenikanie alergenów do nosa, spojówek i oskrzeli. Efektem są przykre dolegliwości, które pojawiają się w sezonie pylenia roślin. Przetworzone pokarmy, zawierające chemiczne dodatki spożywcze, doprowadzają do alergii pokarmowej.
Obraz alergii jest różny.
Alergeny mogą być zarówno wziewne, pokarmowe jak i kontaktowe
Objawy alergii
Objawy alergii są zróżnicowane, w zależności od alergenu i typu alergii. Mogą obejmować zmiany skórne, reakcje ze strony układu pokarmowego, układu oddechowego, a także błon śluzowych oka. W postaci uogólnionej może wystąpić anafilaksja, która może przyjąć postać wstrząsu anafilaktycznego.
Alergia pokarmowa, nietolerancja pokarmowa, przejawia się licznymi zmianami skórnymi w obszarze twarzy: uszu, policzkach oraz w zgięciach nadgarstków, łokci i kolan. Może także powodować dolegliwości trawienne: bóle brzucha, kolki, wzdęcia, zaparcia, wymioty, biegunki. Statystycznie najczęstszymi pokarmami alergizującymi są: pszenica, mleko, jaja kurze.
Alergia wziewna tzw. pyłkowica to alergia o nagłym przebiegu, gdzie występuje nadmierna reakcja po kontakcie z pyłkami traw, drzew, kurzem domowym, sierścią psa, kota, pleśniami.
Alergeny pyłkowe pojawiają się wczesną wiosną, a zanikają jesienią. Pierwsze kwitną drzewa (bez liści). Do dróg oddechowych łatwo przenikają pyłki olchy (luty –marzec), a także brzozy i leszczyny (kwiecień). W maju pojawiają się pyłki traw. Z początkiem lata zaczynają kwitnąć zboża. Pod koniec lipca aż do początku września w powietrzu unoszą się pyłki bylicy. Jesień i zima nie zawsze służą alergikom, bo zamknięte okna i włączone kaloryfery uaktywniają roztocza kurzu domowego.
Do najczęstszych objawów alergii wziewnych zalicza się
• wodnisty katar, kichanie, świąd nosa
• duszność, problemy z oddychaniem, suchy kaszel
• zaczerwienienie spojówek, świąd okolic oczu, łzawienie, obrzęk powiek
• wyprysk skórny/pokrzywka, suchość i świąd skóry
• ból brzucha/biegunka, nudności i wymioty
.
Alergie często są trwałe, ale mogą również występować okresowo. Bagatelizowane, nieleczone mogą być przyczyną powstawania groźnych chorób autoimmunologicznych.
Terapia antyalergiczna MORA®V pomaga w walce z nietolerancją pokarmową, alergią wziewną i alergią kontaktową. Warto zwrócić uwagę, iż rozwiązania stosowane w medycynie konwencjonalnej nie rozwiązują problemu alergii, gdyż nie likwidują przyczyny, jedynie doprowadzają do złagodzenia uciążliwych objawów.
Aparatem MORA® wykonuje się liczne diagnostyczne Testy Alergiczne (1631 alergenów) i Terapie Odczulające.
W obu wykorzystuje się fale elektromagnetyczne.
Testy alergiczne wykonywane Aparatem MORA®V są całkowicie bezbolesne i bezinwazyjne. Polegają na pomiarach rezonansowych w punktach akupunkturowych (tzw. biologicznie aktywnych) na palcach dłoni.
W testach odczytuje się częstotliwości elektromagnetyczne danego alergenu pochodzące z badanego organizmu, a w terapiach urządzenie przekazuje odpowiednią falę wygaszającej reakcję na dany alergen.
Ciężkie objawy alergii często mijają już po kilku zabiegach terapeutycznych.
Terapie odczulające MORA®
Jak wynika z wieloletnich doświadczeń, odczulanie aparatem MORA®V okazuje się jedną z najbardziej skutecznych metod walki z alergiami.
Ważnym atutem diagnostyki i terapii alergicznej na aparacie MORA®V jest możliwość przeprowadzenia hierarchizacji alergenów, określenia najsilniej uczulających tzw. centralnych alergenów. To ważne aby móc skutecznie odczulać. Okazuje się, iż po odczuleniu „najsilniejszych” alergenów, reakcja „pomniejszych” samoistnie się „wycisza”.
Osoba wcześniej uczulona, po przeprowadzonych zabiegach przestaje reagować na szkodliwe dla niej alergeny. Bez obaw może spożywać produkty, które wcześniej powodowałyby uczulenie oraz przebywać w alergizującym ją wcześniej środowisku. Odczulanie aparatem MORA®V jest wysoce skuteczne, nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jest przyjazne dla dzieci i dorosłych.
Odczulanie jednego alergenu to zaledwie kilka spotkań.
Mechanizm terapii odczulającej MORA®V polega na "wykasowaniu" informacji o danym alergenie w organizmie osoby która poddaje się terapii antyalergicznej, dzieje się tak w wyniku przekazania uczulonemu zinwertowanych drgań elektromagnetycznych odczulanych alergenów.
Odczulanie przeprowadzane jest za pomocą specjalistycznego urządzenia MORA®V. Osoba poddana terapii „podłączona” jest do aparatu elektrodami tzn. stopy stawia na elektrodach stopowych, w rękach trzyma elektrody ręczne, czasami na plecy zakładana jest specjalna mata elektromagnetyczna. Przez elektrody przekazywane są impulsy elektromagnetyczne, które wygaszają reakcję na dany alergen. Odczulanie jest całkowicie bezpieczne, nie ma skutków ubocznych, można je z powodzeniem wykonywać u dzieci.
• atopowym zapaleniu skóry, egzemach
• alergii pokarmowej
• alergii na sierść zwierząt
• alergii na pyłki, katarze siennym
• alergii na kurz i roztocza
• alergicznym zapaleniu spojówek
• alergii kontaktowej
• astmie oskrzelowej
W zależności od przypadku pełna terapia odczulająca może trwać średnio od 6-10 zabiegów wykonywanych 1-2 razy w tygodniu (w przypadku dzieci max.1 raz w tygodniu) z przerwą między terapiami nie dłuższą niż 10 dni.
Jeden zabieg odczulający trwa ok. 40 min.
Posiadamy szeroką gamę próbek alergenów pokarmowych, wziewnych i kontaktowych łącznie 1631 jednostek alergenów w postaci zapisu elektronicznego. Każdą z nich można zastosować w terapii odczulającej.
W terapii antyalergicznej możemy wykorzystać równolegle naturalne próbki alergenów np.:
♦ u osób uczulonych na kurz domowy możemy użyć do zabiegów próbkę zebranego w domu kurzu
♦ u osób uczulonych na sierść i pióra swoich pupili możemy użyć do zabiegów odczulających wymienione próbki
♦ u osób z pyłkowicą - w okresie pylenia możemy dodatkowo w terapii antyalergicznej użyć „naturalną próbkę” tj. pasek folii z zebranymi wcześniej pyłkami w najbliższej okolicy zamieszkania (pasek wystawiamy za okno na 24 godziny)
Efektywność terapii odczulającej jest ściśle powiązana z przestrzeganiem karencji w trakcie jej trwania.
W przypadku alergii pokarmowych zaleca się wykluczenie z diety czynnika odczulanego na okres odczulania.
W pozostałych alergiach wskazanym jest ograniczenie do minimum kontaktu z odczulanym alergenem. Odczulanie na alergeny pyłkowe najlepiej przeprowadzać w okresie jesienno-zimowym.
Alergie Krzyżowe
Alergia krzyżowa polega na tym, że u osoby, która jest już uczulona na jeden alergen, niepożądana reakcja może się pojawić także po kontakcie z innym alergenem. Wynika to z podobieństwa strukturalnego w budowie chemicznej alergenów: wziewnych, kontaktowych i pokarmowych.
Wiadomo, że białka obecne w pyłkach roślin bywają identyczne lub bardzo zbliżone pod względem budowy chemicznej do niektórych alergenów pokarmowych. Przeciwciała myląc się atakują wszystkie podobne do siebie białka, czego skutkiem jest współwystępowanie objawów alergii u osób wykazujących jednoczasową nadwrażliwość na alergeny pokarmowe, wziewne i kontaktowe.
Klasyczne alergiczne reakcje krzyżowe zachodzą przede wszystkim pomiędzy pyłkami roślin oraz niektórymi owocami i warzywami.
Alergia krzyżowa może dotyczyć alergenów spokrewnionych lub niespokrewnionych ze sobą.
Obserwuje się reakcje krzyżowe pomiędzy
• różnymi alergenami pokarmowymi
• pokarmowymi i wziewnymi (np. pyłki, sierść zwierząt)
• pokarmowymi i kontaktowymi (np. z lateksem)
Są to najczęściej reakcje natychmiastowe z udziałem przeciwciał IgE.
Objawy alergii krzyżowej mogą wywołać
• niespokrewnione gatunki roślin (np. buk- brzoza, leszczyna - grab)
• lateks i owoce (awokado, kasztan jadalny)
• roztocze kurzu domowego i owoce morza (krab, krewetka, ostryga)
• wieprzowina i sierść kota
• mleko krowie i mleko pochodzące od innych ssaków (np. kozy, owcy)
• jaja kurze i inne, np. przepiórcze, kacze, indycze, perlicze czy nawet strusie
Do najczęstszych objawów alergii krzyżowych należą
• zmiany w obrębie jamy ustnej t.j. zajady, pęcherzykowate wykwity, obrzeki, świąd
• zmiany w przewodzie pokarmowym t.j. bóle brzucha, wymioty, biegunka
• zmiany w układzie oddechowym t.j. wodnisty katar, skurcz oskrzeli
• zmiany w obrębie oczu t.j. łzawienie, przekrwienie spojówek
• liczne symptomy skórne t.j. egzema, pokrzywka, rumień
W przypadku osób z alergią krzyżową wziewno-pokarmową, symptomatycznym jest pojawienie się w czasie max. do 15-30 min. od zjedzenia świeżego owocu lub warzywa, objawów alergii tożsamych z alergią wziewną (np. alergia krzyżowa jabłko-brzoza, gdzie po zjedzeniu jabłka następuje w czasie do 30 min. łzawienie oczu i katar, taki sam obraz objawów jaki zwykł występować przy kontakcie z pyłkami brzozy).
Tabele Alergii Krzyżowych oraz Tabele Pyleń znajdują się w podkatalogach
Alergii Krzyżowej
MORAMED
02-661 Warszawa
ul. Wita Stwosza 48 lok. 418 IV piętro